Listopad 2011

Otázka

29. listopadu 2011 v 8:00 | Radunka |  ♥ My life
Ahoj, malinká otázka pro vás.


Blog, blog, blogeři!!!

27. listopadu 2011 v 10:30 | Radunka |  ♥ Other
Ahoj, jak se máte? Já docela dobře. Čtvrtého mě čeká soutěž, osmého koncert a vlastně zítra dějepisná olympiáda. A teď už k článku: je to seznam mých nejoblíbenějších blogerů:


Básně, fotky, prostě úžasné!


Ahoj

15. listopadu 2011 v 19:42 | Radunka |  ♥ My life
Ahoj, jak vidíte na mém blogu téměř nepřibývají články. Omlouvám se. Mám hodně nabitý program. Jednou už jsem o něm psala v tomto článku. Do tohohle všeho doučuju tři kamarádky, pořádám soutěž pro druhou A i B, pro páťáky a vypadá to, že na mě padne i organizování přespání ve škole. O víkendech jezdím k mamce a o hodinách píšu povídku (momentálně mám hodně dalších kapitol, ale nemám kdy je přepsat do počítače). Celkově jsem velmi unavená a připravuji se na soutěž 4.12. - budu vstáva okolo čtvrté hodiny ranní, koncert 8.12. soutěže pro školu cca 20.12. přespání 15.12., dobročinnou akci "Stonožka" 17.12. atd... K tomu řeknu jen jedno: Dobrou! O prodlouženém víkendu se pokusím přidat povídku nebo něco jiného.

Jestli by vás to zajímalo a rádi kreslíte, můžete si přečíst ukázku mojí práce na téma "Popis uměleckého díla" a zkusit nakreslit a poslat mi, jak si toto dílo představujete. Nechci aby bylo stejné jako obraz, ale aby vyjadřovalo, co si pod mým popisem představujete. Výtvory posílejte na Radunka@seznam.cz


Fondue

8. listopadu 2011 v 0:00 | Radunka |  ♥ Other
Super jídlo pro sobotní odpoledne:

Masové fondue (pro 5 osob)

Ingredience:
  • 250 g vepřového masa - kýta
  • 250 g kuřecího masa - prsa
  • 250g hovězího masa - roštěnec
  • 250g krůtího masa - stehno
  • 4 vejce
  • 10 až 20 ks zelené nebo černé olivy
  • Jedna středně velká cibule
  • Sezamové semínko
Koření:
  • kari, čubrica, červená paprika, chilli
  • nadrcený jalovec, směs provensálského koření, čerstvý rozmarýn a pár lístků šalvěje
  • sůl, mletý pepř, mletý kmín, mletá skořice
Postup
Jednotlivé druhy masa nakrájíme na malé kostičky max. 1x1 centimetr (důležité kvůli důkladnému propečení) dáme do jednotlivých misek. Ke každému druhu klepneme jedno vejce, přidáme sůl a pepř podle chuti.
Takhle vytvoříme základ marinády, který je pro všechny druhy masa stejný. Kuřecí kari směs - přidáme koření kari, sezamové semínko, chilli
Kuřecí francouzská směs - přidáme provensálské koření, nasekaný rozmarýn a šalvěj
Hovězí myslivecká směs - cibule nakrájená na větší kousky, jalovec, červená paprika a opět mletý pepř
Vepřové nadivoko - olivy nakrájené na půlky, koření čubrica, špetka m. skořice, půl lžičky m. kmínu





Každou směs řádně promícháme a uložíme do chladu minimálně na 5 hodin.
Dále vytvoříme omáčky:

Omáčky k fondue

Ingredience:
  • 1 velká majonéza 450 g
  • 1 velký bílý jogurt
  • Sůl, mletý pepř
  • Šťáva z citronu
  • lžíce cukru krupice
  • česnek, množství dle chuti
  • půl rajčete rozsekaného na kousky
  • jeden malý rajský protlak
  • francouzská hořčice s celými semínky
  • zelené bylinky - rozmarýn, majoránka, petrželka
  • kurkuma
Postup
Smícháme celý jogurt a celou majonézu, přidáme sůl a pepř dle chuti. Takhle vytvoříme základ pro všechny druhy omáček.
Rozdělíme na stejné 4 díly.

Sladkokyselá omáčka (vlevo) - do 1 dílu omáčky přidáme cukr a šťávu z citronu, půl lžičky kurkumy promícháme
Česneková omáčka (vpravo) - do 1 dílu přidáme nasekaný česnek


Rajčatová omáčka (vlevo) - do 1 dílu omáčky přidáme nasekané rajče, rajský protlak dle chuti, promícháme + můžeme přidat nasekanou jarní cibulku
Hořčicová omáčka (vpravo) - do posledního dílu omáčky přidáme ostrou francouzkou hořčici




Příprava fondue:

  • Na fondue potřebujeme soupravu na přípravu fondue. Jsou buď elektrické nebo na principu lihového ohříváčku. My použijeme lihové.
  • ¾ l olivového oleje na smažení
  • chléb
Do kotlíku nalijeme olej, rozpálíme na sporáku. Teplotu oleje poznáme podle kousku chleba, který vhodíme do oleje. Jakmile se začne smažit, postavím kotlík na lihový ohříváček.


Jednotlivé kousky masa napichuji na vidličky, které jsou součástí soupravy a ponořím do oleje. Smažím asi půl min až minutu, dle druhu masa a podle chuti. Pak ještě horké namočím do omáčky a poté vložím na připravený kousek masa. Pomocí klasické vidličky stáhnu a mohu si připravit další kousek. Pozor!! Smažící vidličku nevkládám do úst, je žhavá.



Dobrou chuť! ;-)
Já jsem si pochutnala! :-)

Dárky

6. listopadu 2011 v 11:33 | Radunka |  ♥ Other
Vánoční dárky. Pro mě situace, kdy opravdu nevím...

Pořád se přihlašujte!

6. listopadu 2011 v 10:51 | Radunka |  ♥ Kvízy, testy, soutěže...
Skvělé nové ceny. Čím víc se přihlásí, tím víc cen. Co to je? Čtěte dál!
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥   ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥